
De verborgen oorzaken van hoge bloeddruk toegelicht
Van: Robert Jan Hendriks
Onderwerp: De verborgen oorzaken van hoge bloeddruk toegelicht + 8 mythes
Een hoge bloeddruk, medisch ook wel bekend als hypertensie, treft ongeveer één op de drie mensen en veroorzaakt wereldwijd één op de vier sterfgevallen.
Het kan op elke leeftijd toeslaan, maar komt vaker voor als je ouder wordt. Volgens de statistieken blijkt zelfs dat als je op je 55ste nog geen hoge bloeddruk hebt, het voor bijna 90% zeker is dat je dit op een later moment in je leven ontwikkelt.
Indien je direct stappen wilt zetten om zonder de nare bijwerkingen van medicatie je bloeddruk te verlagen.
De acht mythes over hoge bloeddruk
Als je alle feiten kent, kun je slimme(re) keuzes maken.
Deze schokkende mythen over een hoge bloeddruk (hypertensie) zijn het eerste waar je korte metten mee moet maken.
Mythe 1: een hoge bloeddruk komt voor in mijn familie en daarom is er niets dat ik kan doen om het te voorkomen.
Een hoge bloeddruk kan in je familie voorkomen. Als je ouders of nauwe bloedverwanten last hebben gehad van een hoge bloeddruk, heb je meer kans om het ook te ontwikkelen. Als je echter een familiegeschiedenis met een hoge bloeddruk hebt, kun je wat veranderingen in je leefstijl maken waardoor je het kunt voorkomen.
Mythe 2: ik gebruik geen keukenzout en daarom heb ik een goede controle over mijn inname van natrium en mijn bloeddruk.
Bij sommige mensen kan natrium de bloeddruk verhogen. Maar het controleren van je inname van natrium betekent meer dan alleen het vermijden van het zoutvaatje.
Het betekent ook het controleren van etiketten, omdat 75% van de natrium die we consumeren is verborgen in bewerkte voedingsmiddelen zoals tomatensaus, soepen, specerijen, conserven en bereide mengsels. Bij het kopen van bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen moet je dus echt de etiketten lezen.
Let vooral op de woorden “soda” en “natrium” en de afkorting “Na” op de etiketten. Deze woorden laten zien dat er natriumverbindingen aanwezig zijn.
Mythe 3: ik gebruik zeezout in plaats van gewoon keukenzout omdat dit zoutarme alternatieven zijn.
Chemisch gezien is zeezout hetzelfde als keukenzout want het bevat ook gewoon 40% natrium. Keukenzout is een combinatie van de twee mineralen natrium (Na) en chloor (Cl).
Mythe 4: ik voel me prima. Ik hoef me geen zorgen te maken over een hoge bloeddruk.
Heel veel volwassenen hebben een hoge bloeddruk en velen van hen weten dit niet omdat ze geen symptomen ervaren. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor een beroerte. Als je bloeddruk ongecontroleerd hoog is, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Mythe 5: mensen met een hoge bloeddruk zijn zenuwachtig, zweten, hebben moeite met slapen en blozen de hele tijd. Ik heb geen van deze symptomen dus ik heb nergens last van.
Veel mensen hebben jarenlang een hoge bloeddruk zonder het te weten. Het wordt ook wel “de stille moordenaar” genoemd omdat het meestal geen symptomen vertoont.
Je bent je daarom waarschijnlijk niet bewust van de schade aan je bloedvaten, je hart en je andere organen. Laat dit regelmatig controleren en maak niet de fout door te denken omdat je geen symptomen ervaart dat er ook niets aan de hand is.
Mythe 6: ik heb gelezen dat wijn goed is voor het hart, wat betekent dat ik net zoveel kan drinken als ik wil.
Als je alcohol, met inbegrip van rode wijn, drinkt zorg er dan wel voor dat je dit met mate doet. Zwaar en regelmatig gebruik van alcohol kan de bloeddruk drastisch verhogen. Het kan ook leiden tot hartfalen, een beroerte en een onregelmatige hartslag.
Te veel alcohol kan bijdragen aan hoge triglyceriden, kanker, obesitas, alcoholisme, zelfmoord en ongevallen. Als je drinkt, beperk de consumptie dan tot niet meer dan twee glazen per dag voor mannen en een drankje per dag voor vrouwen.
In het algemeen staat een drankje gelijk aan een middelgroot glas bier, een glas wijn of een flinke shot sterke drank.
Mythe 7: ik heb een hoge bloeddruk en mijn dokter controleert dit voor mij. Dit betekent dat ik dit zelf thuis niet meer hoef te controleren.
Omdat je bloeddruk kan fluctueren, zorgen je bloeddrukmetingen thuis voor waardevolle informatie voor je zorgverlener om te bepalen of je echt een hoge bloeddruk hebt en of je behandelplan goed werkt.
Het is belangrijk om de metingen op hetzelfde tijdstip van de dag te doen, zoals bijvoorbeeld een keer ’s morgens en een keer ’s avonds of anders zoals je arts je adviseert.
Mythe 8: ik werd gediagnosticeerd met een hoge bloeddruk, maar ik heb al een tijdje lagere waarden dus nu kan ik stoppen met het innemen van mijn medicatie.
Een hoge bloeddruk kan een levenslange ziekte zijn. Volg de aanbevelingen van je arts zorgvuldig op, zelfs als dat betekent dat je de rest van je leven elke dag medicatie moet blijven gebruiken. Door de samenwerking met je zorgverlener kun je je behandeldoelen met succes bereiken en genieten van de voordelen van een betere gezondheid.
Onbekende symptomen van een (mogelijke) hoge bloeddruk
De grootste uitdaging voor het identificeren van een hoge bloeddruk zijn de vele mogelijke symptomen die ook gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan iets anders. Kan kortademigheid gewoon zeggen dat je uit vorm bent?
Kan dat gevoel van vermoeidheid gewoon zeggen dat je harder hebt gewerkt dan normaal? In feite kunnen de symptomen voor een hoge bloeddruk zo mild lijken, dat zelfs je arts ze kan missen.
- Bloedneus: een verandering in je bloeddruk kan een bloedneus veroorzaken. Als je hier vaak last van hebt, overweeg dan eens om je bloeddruk te laten controleren.
- Hoofdpijn: hoe gemakkelijk is het om dit teken van een hoge bloeddruk te missen? Het lijkt erop dat de enige manier om hoofdpijn te voorkomen is te leven in een Zen-achtige zeepbel. Wees je bewust van hoe vaak je pijn in je hoofd ervaart. Noteer dit in je dagboek en noteer ook het voedsel dat je hebt gegeten of de activiteiten die je hebt gedaan voordat de hoofdpijn begon. Zo kun je beter achter de oorzaak komen.
- Duizeligheid: dat gevoel dat de ruimte om je heen beweegt, kan meer dan een vertigo of een wilde nacht feesten zijn. Een gebrek aan zuurstof naar de hersenen veroorzaakt vaak dat je je uit balans voelt.
- Vermoeidheid door huishoudelijk werk: het is gemakkelijk om de schoonmaak een dagje uit te stellen omdat je je uitgeput voelt. Maar als deze eens zo gemakkelijke taak je opeens kortademig maakt, zet daar dan je vraagtekens bij.
- Hersenmist: na een drukke dag kan het moeilijker zijn om je gedachten scherp te houden. Als je ouder wordt, kun je van mening zijn dat het langzamer worden van je hersenfunctie gewoon “normaal” is. Deze vertraging kan echter een teken van een hoge bloeddruk zijn.
- Oedeem of gezwollen voeten: pulmonale arteriële hypertensie (PAH) wordt veroorzaakt door een extreem hoge bloeddruk. Gezwollen voeten, benen en enkels kunnen het gevolg zijn van slecht functionerende nieren. Vochtretentie kan een teken zijn dat je PAH hebt.
- Vijandigheid: is het mogelijk dat je agressie in het verkeer wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk in plaats van andersom? In een wereld waarin het zo makkelijk is om boos te worden op iets, wordt er maar weinig rekening gehouden met het feit dat je gevoelens van vijandigheid een gezondheid gerelateerde oorzaak zouden kunnen hebben (in plaats van een-mensen-gerelateerde zaak!).
- Depressie: dit is een symptoom dat je gemakkelijk kunt missen, want zo nu en dan hebben we allemaal last van de blues. Maar als je depressie langer duurt dan wat gezond is, moet je echt eens je bloeddruk laten controleren.
Wat moeten we met deze bevindingen?
Terwijl andere onderzoekers zich nu volop concentreren op het analyseren van het verband tussen hoge bloeddruk en ontstekingen, en hopelijk uitsluitsel kunnen geven over hoe dit proces juist in elkaar zit, kunnen we toch al een paar gevolgen aan het onderzoek van dokter Sesso verbinden.
Mensen met een hoge bloeddruk moeten eerst en vooral snel geïdentificeerd worden.
Het is het beste om je hierop regelmatig te laten controleren en zelf ook je bloeddruk te meten (advies over bloeddrukmeters krijg je nog van me).
Tot slot: Doe het niet alleen!
Hoge bloeddruk op een natuurlijke wijze verlagen hoeft niet moeilijk te zijn. Maar het is wel een uitdaging om de juiste stappen consistent te doen. Want er zijn natuurlijk tientallen manieren om je bloeddruk te verlagen.
Waar ga jij de focus opleggen?
En hoe voorkom je dat je niet terugvalt?
De beste tip is om het niet alleen te doen en met geleidelijke effectieve stappen wel je gezondheidsdoelen te behalen.
Hoge bloeddruk verlagen en een hoger gezondheidsniveau is een reis en zeker niet een eindbestemming. Door te focussen op de 80/20 regel kun je binnen 4 weken al je bloeddruk al naar de veilige waarden verlagen.
Dit is allemaal heel goed te doen en mijn eigen methode heb ik dan ook gebaseerd op mijn eigen ervaring, de ervaring van Joris en inmiddels duizenden cursisten sinds ik het programma op de markt heb gebracht (2010).
De Beste Oplossing Om Hoge Bloeddruk Zonder Medicatie Te Verlagen
Ontdek hoe je met de meest krachtige methode blijvend van een te hoge bloeddruk gaat afkomen zonder een lastig dieet of vast blijven zitten in de gezondheidsmolen van medicatie en bijwerkingen.
Neem dan een kijkje op de Bloeddruk Omlaag Methode pagina - om direct stappen te zetten om je bloeddruk te verlagen naar de veilige gezonde waarden - en voorkom meer medicatie en meer bijwerkingen!
Gezonde groet,

Robert Jan Hendriks
Health Coach & oprichter OptimaleGezondheid & Bgreat.nl
Bronnen:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/07/inflammation-triggers-disease-symptoms.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25741579
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303878